Trafik sigortası yaptırmama cezası her yıl değişiklik göstermektedir. Zorunlu trafik sigortası, trafik kazalarının sebep olduğu maddi ve manevi zararları teminat altına alır. Türkiye’de, zorunlu trafik sigortası yaptırmamış araç sahiplerinin trafiğe çıkması yasaktır. Sigortasız trafiğe çıkan araç sahipleri, cezai yaptırımlarla karşılaşır.
2024 yılında zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın cezası 690 Türk lirasıdır. Bu ceza, aracın trafikte veya park halindeyken yetkililer tarafından tespit edilmesi durumunda uygulanır. Cezanın ilk 15 gün içinde peşin ödenmesi halinde ise %25 indirim uygulanarak 517,5 TL’ye ödeme imkânı sunulur.
Sigortasız araç kullanan sürücülere para cezasının yanı sıra trafikten men edilme cezası da verilir. İlgili araç otoparka çekilir ve trafikten men edilir. Sürücü, trafik sigortasını yaptırıp ibraz edince aracı kullanmaya devam edebilir. Nöbetçi trafik sigortası hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Trafik Sigortası Yaptırmamanın Riskleri
Sigortasız araç kullanmak sadece para cezası ile sınırlı kalmaz. Kaza durumunda hem maddi hem de manevi büyük riskler taşır. Kaza mağdurlarının uğradığı zararlar sigorta tarafından karşılanmadığından, bu masraflar araç sahibine kalır. Ayrıca, sigortasız araç kullanan sürücüler, kaza sonrası yasal işlemler ve tazminat davaları ile de uğraşmak zorunda kalabilir.
Trafik Sigortası Gecikme Cezası
Zorunlu trafik sigortası poliçenizin süresi bittikten sonra yenileme işlemini geciktirirseniz de ceza ile karşılaşabilirsiniz. Gecikme süresine göre uygulanan ceza tutarları şu şekildedir:
Gecikme Süresi | Gecikme Zammı |
---|---|
1 ay gecikme | %5 gecikme zammı |
2 ay gecikme | %10 gecikme zammı |
3 ay gecikme | %15 gecikme zammı |
4 ay ve üzeri gecikme | Her ay için %5 zam uygulanır |
Gecikme zammı, poliçenizin gecikme süresine göre hesaplanır ve en fazla %50 oranında olabilir.
Zorunlu Trafik Sigortası Olmayan Araç Bağlanır Mı?
Yasa gereği, zorunlu trafik sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır. Bu sebeple poliçesi bitmiş olan araçlar trafik denetiminde para cezası alır ve trafikten men edilir.
Sigortasız araç kullanan sürücü, trafik polisleri tarafından tespit edildiğinde öncelikle para cezası alır. Ardından, araç çekici ile otoparka çekilir. Sürücü, trafik polisi ile anlaşarak trafik sigortasını anında yaptırırsa aracını bağlanmaktan kurtarabilir. Aksi takdirde araç otoparka çekilir ve sürücü, trafik sigortası yaptırana kadar aracı kullanamaz.
Trafik Sigortası Bittikten Sonra Kaç Gün İçinde Yenilenmelidir?
Zorunlu trafik sigortası poliçeleri 1 yıllık düzenlenir ve 1 yılın sonunda yenilenmesi gerekir. Sigortasız araç kullanmanın cezai yaptırımları göz önüne alındığında, sigortanın bitmesiyle birlikte en kısa sürede yenilenmesi son derece önemlidir. Sigortanızın bitiş tarihinden önce sigorta şirketinizle iletişime geçerek poliçenizi yenileyebilirsiniz.
Zorunlu trafik sigortası, bir kazada karşı tarafa verilen maddi hasarları güvence altına alır. Ancak, kendi aracınızdaki hasarlar trafik sigortasının kapsamına girmez. Bu sebeple trafik sigortasına ek olarak kasko sigortası yaptırmanız da oldukça önemlidir.
Kasko sigortası, aracınızı çarpma, çarpışma, yanma, devrilme, cam kırılması ve anahtar kaybı gibi birçok riske karşı güvence altına alır. Panda Sigorta, bütçeniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda kendi kasko planınızı belirlemenizi sağlar. Siz de hemen Nöbetçi Sigortacı firmamızı arayarak hem kendinizi hem de aracınızı güvence altına alın!